Specjały kuchni włoskiej

Co najbardziej cenimy we włoskiej kuchni? Dojrzałe w pełnym słońcu, soczyste i słodkie pomidory? Aromatyczna, pachnąca bazylia będąca idealnym dodatkiem do pomidorów? Czy może domowy, jajeczny makaron spaghetti lub aromatyczna, szlachetna oliwa?

Specjały włoskiej kuchni mają tysiące zwolenników nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Serca ludzkości podbiła szczególnie pizza, która w tysiącach wariantów smakowych króluje w lokalach gastronomicznych na każdej szerokości geograficznej. Jednak, ze szkodą dla kuchni włoskiej, niesłusznie kojarzymy ją tylko ze spaghetti, pizzą czy przepysznym deserem – tiramisu.

Włosi są wielkimi miłośnikami tzw. antipasti – czyli przystawek. Często przygotowują je z przeróżnych owoców morza. Lezące na Półwyspie Apenińskim Włochy charakteryzują się bardzo długą i rozbudowaną linią brzegową, stąd takie bogactwo ryb i owoców morza, piętrzących się na lokalnych targach. Mieszkańcy Italii wyspecjalizowali się w przygotowywaniu dań z przeróżnych dań z dodatkiem mięsa morskich stworzeń – kalmarów, langust, homarów, trąbek czy morskich ślimaków – jak chociażby sławna na całym świecie rybna zupa cioppino.

Włosi znani są ze swojego zamiłowania do deserów (zwłaszcza tiramisu, lodów c zy rurek z kremem), kawy i dobrych win o bogatych bukietach. Ich ulubionym posiłkiem jest kolacja, którą często spożywają w gronie rodziny i przyjaciół. Na stole króluje wtedy spaghetti, pizza oraz butelka (zazwyczaj niejedna) dobrego wina lub włoskiego specjału – grappy.

Słynne włoskie desery to tiramisu, cannoli (chrupiące rurki z serem ricotta), lody, w spożyciu których Włosi przodują w Europie czy panna cotta. Głównym jej składnikiem jest śmietana, którą gotuje się z dodatkiem żelatyny i dodatków smakowych. Po wystudzeniu przystraja się deser świeżymi owocami i musami.

Podróżując po Italii szkoda nie wstąpić do małej, przytulnej kawiarni na słynne włoskie espresso, dodające energii na cały dzień. Nie zdziwcie się, gdy do kawy dostaniecie małą szklankę wody – Włosi uważają, że każdy łyk kawy warto popić wodą, by w pełni cieszyć się kolejnym.

W rejonie małopolski i Krakowa, pyszne specjały kuchni włoskiej znajdziecie odwiedzając restaurację Tradycyja.

Brak możliwości komentowania.