Restauracja Pod Baranem w Krakowie

Po czym poznać dobrą restaurację w Polsce?

Posted by

Restauracji w Polsce jest całkiem dużo – proponują one nie tylko spory przekrój rozmaitych dań, ale często również ich oferta dostępna jest w zróżnicowanych cenach. Trzeba brać jednak pod uwagę fakt, że bardzo często dobra restauracja jest również… trudna w znalezieniu. Wielość takich lokali nie oznacza bowiem, że wszystkie stoją na podobnym poziomie i oferują atrakcyjne dania i odpowiednią obsługę.

Na dobrą restaurację w Polsce składa się przynajmniej kilka różnych aspektów, które dla zwykłego obywatela często są nie do pojęcia. Większość osób dzieli restauracje po prostu na te drogie oraz te z mniej kosztownym menu, co jest z zasady podziałem krzywdzącym – restauracja oferująca tanią, tradycyjną kuchnię może być bowiem całkiem dobra, a elegancki lokal na wysokim poziomie – rozczarowywać jakością potraw.

Na pierwszy rzut oka i… nosa

Przede wszystkim podczas oceniania restauracji dobrze jest zaufać swoim własnym zmysłom. W restauracji, która serwuje jedzenie dobrej jakości znajdziemy przede wszystkim bardzo przyjemne aromaty, które będą nas zachęcać do jedzenia. Niekoniecznie muszą to być aromaty serwowanych dań – czasami jest to na przykład zapach wypiekanych w danym miejscu bułek albo też ziół, które szef kuchni specjalnie do tego celu praży. Odpychać powinien aromat starego tłuszczu, przytłaczający zapach dochodzących z kuchni, który jest bardzo nieprzyjemny – oznacza bowiem nie tylko to, że kuchnia w małym stopniu przejmuje się gośćmi, ale również, że używa produktów, które nie powinny być powtórnie stosowane.

W restauracji powinno być również czysto – teoretycznie jest to naturalne, ale w wielu miejscach zobaczyć można ślady kurzu czy niedokładnie sprzątnięte stoliki, co odpycha od jedzenia. Z tego powodu warto zajść również do łazienki, która powinna być zadbana, czysta i nie może odpychać zapachem.

Obsługa i szef

W dobrej restauracji personel dba o to, jak czują się goście. Oznacza to, że nie musimy czekać długo na obsługę. Co więcej, często możemy zauważyć również, że szef kuchni zagląda na salę czy robi to… właściciel lokalu. Będzie to bowiem oznaczało, że nie tylko dbają oni o to, co najważniejsze, czyli dania, ale również chcą zrobić dobre wrażenie i zależy im na opiniach gości. Obsługa powinna być informowana o składnikach, które znajdziemy w daniu, a także o tym, jak danie jest przygotowywane – to bardzo istotny aspekt, zwłaszcza dla osób, które cierpią na rozmaite dolegliwości pokarmowe i nie wszystko mogą zjeść. Jeśli obsługa nie wie, co podaje, to restauracja po prostu o to nie dba.

Restauracja gdzie najbardziej mi się podobało, zarówno jeśli chodzi o wystrój, obsługę i jakość potraw, zlokalizowana jest niedaleko Wawelu w Krakowie. Zapewne już wiecie o którą chodzi… tak dokaładnie, to Restauracja Pod Baranem!

Mogę ją polecić z czystym sumieniem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 + nineteen =