Olej arganowy – na zdrowie i dla urody

Posted by

Olej arganowy otrzymywany jest z nasion drzew arganowych, występujących wyłącznie w południowej części Maroka. Jest jednym z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na swoją ograniczoną dostępność oraz pracochłonny proces pozyskiwania.

Produkcja oleju arganowego odbywa się za pomocą metod tradycyjnych. Posiada on szczególne właściwości, gdy jest tłoczony metodą ręczną, na zimno. Jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej zawiera dużo witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i nawilżająco. Spożywanie oleju arganowego wzmacnia układ odpornościowy, poprawia działanie układu krążenia oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Używa się go także w zapobieganiu chorobom Parkinsona i Alzcheimera. Z jednego drzewa arganowego uzyskuje się około 30 kg owoców, z których można wyprodukować 1 litr oleju.

Składniki olejku arganowego tokopherole triterpenalkohole phytosterole monoazylglyzerole tłuczcze nasycone jak i nie nasycone tłuszcze OMEGA

Zastosowanie oleju argonowego

Olej arganowy z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetyce. Niektórzy twierdzą, że to eliksir młodości, który chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek, doskonale wzmacnia zniszczone włosy i rozdwajające się paznokcie. Na tym nie koniec, bo olej wspomaga także leczenie poważnych chorób skóry takich jak łuszczyca czy egzema. Pomaga zmniejszyć rozstępy, blizny oraz łagodzi oparzenia.

Ponieważ olej arganowy cieszy się dużą popularnością, obecnie można go spotkać w wielu drogeriach i sklepach z kosmetykami naturalnymi. Nie dajmy się nabrać – tylko oryginalny produkt zawiera 100% oleju z Maroka, który posiada wspomniane właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Oryginalny olej arganowy powinien zawierać certyfikat ECOCERT, wydawany produktom naturalnym i ekologicznym, tylko wtedy możemy mieć pewność, że pochodzi od wiarygodnego sprzedawcy i importera. Zwróćmy uwagę na nazwę – olejek, to ciekła substancja pozyskiwana z konkretnej części rośliny, rozpuszczana w oleju lub innej cieczy, natomiast olej, to ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego, który w temperaturze pokojowej ma postać płynną. Tak, więc, jeżeli zależy nam na naturalnym produkcie bez żadnych dodatków lepszym rozwiązaniem będzie olej.

  • Olej argaowy do twarzy Można go stosować jako krem nawilżający na noc, wystarczy kilka kropel delikatnie wmasowanych w skórę. Świetnie sprawdzi się, także jako środek do demakijażu, serum pod oczy oraz balsam nawilżający do ust.
  • Olej arganowy do włosów Aplikowany na końcówki zapobiega rozdwajaniu, a wmasowywany w skórę głowy poprawia stan włosów i zapobiega wypadaniu.