Jedz jabłka

Posted by

Spożywanie jednego jabłka dziennie wpływa na nasze zdrowie zbawiennie. Najlepiej zjadać je ze skórką, ponieważ, to w niej znajduje się najwięcej witamin. Jabłka, to źródło witamin: C, A, B1, B2, PP i B3 oraz potasu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza.Witamina C zwiększa odporność naszego organizmu na infekcje oraz spowalnia proces starzenia się komórek, witamina A odpowiada za kondycję skóry i oczu. Potas zwiększa napięcie mięśni, a wapń, to niezbędny budulec kości. Krzem wpływa na dobrą kondycję włosów i paznokci, z kolei żelazo, jako jeden ze składników hemoglobiny, wpływa na dotlenienie organizmu. Ponieważ jabłka zawierają pektyny, które neutralizują substancje toksyczne powinny znaleźć się w jadłospisie osób, które spożywają duże ilości tłuszczu, mięsa, chleba i jaj. Jabłko zawiera ponad 20 rożnych składników mineralnych i witamin, w tym substancje antyrakowe – przeciwutleniacze takie jak flawonoidów i polifenoli ograniczają rozrost co najmniej dwóch rodzajów komórek rakowych (w wątrobie i jelicie grubym). Wystarczy zjeść trzy jabłka dziennie, aby skutecznie obniżyć zły cholesterol i zmniejszyć ryzyko zawału oraz miażdżycy.Jabłko, to dobry sprzymierzeniec w walce z nadwagą oraz w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, nie dość, że jest niskokaloryczne, to w dodatku syci – zawarte w owocu pektyny pęczniejąc w żołądku, dzięki temu dłużej czujemy się najedzeni. Oczywiście, nie warto przesadzać – jedzmy je z umiarem, ponieważ zawierają sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, w kuracjach odchudzających – 150 g.Pamiętaj! Nie jedz zepsutych jabłek, odkrojenie zgniłego kawałka nic nie da – brązowe plamy, to rakotwórczy alkaloid zwany patuliną. Kwasy zawarte w jabłku rozmiękczają szkliwo, myjąc zęby możemy je uszkodzić, dlatego należy powstrzymać się od spożywania jabłek  minimum 30 minut przed umyciem zębów.